Ad. 1 - reguła jest taka 1 na samej górze drabinki, 2 na dole. Kolejne numerki są losowo dobierane.
Ad. 2 - trzeba sobie samemu wyliczać - do rankingu liczą się punkty na turnieje Wielkoszlemowe, za Premier Mandatory, za 3 najlepsze Premier 5 i reszta najlepszych wyników (5 rezultatów).
Ad 1/Jesli nr 3 w górnej połwce to nr 4 na dole itd
Teiretycznie zawodniczki z rozstawieniem 1-8 powinny trafiać w w 1/32 Szlemów na zawodniczki z rozstawieniem 25-32 9-16 na 17-24
1. ad1. chodziło mi w szczególności o podział kiedy są 'ćwiartki' bo przy połówkach jest to proste - np. czy jak sa 4-ry cwiartki to jak sa rozstawiane pierwsze 4-ry czy w połowce są 1,2 i 3,4 czy 1,3 i 2,4 czy 1,4 i, 2,3 .............następnie jak sa dokoptowywane następne cztery czyli miejsca 5-8 ???
2.ad2 myślałem że ktos mądry opracował jakąś tabelkę np. dla pierwszej '50' aby mozna było odliczać i doliczać samemu punkty
A może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie są robione te rankingi? Punkty dostaje się za miejsce w turnieju czy proporcjonalnie do "siły" pokonanego przeciwnika?